maanantai 27. joulukuuta 2010

Jakoila, Järvinen ja Les Paul -59

Antero Jakoila kertoo, kuinka yksi Suomen arvokkaimmista kitaroista kulki hänen ja Albertin käsien kautta.

"Kun mä aloitin vuonna 1968 ammattimaisesti, mulla oli omia kamoja. Mutta mulla oli myös kirjakauppiasystävän, Löffen -59 Les Paul. Samanlainen siis kuin mitä Clapton soitti Bluesbreakerseissä. Ja samaa mitä esimerkiksi Jimmy Page käytti, samaa sarjaa. Ja mä sain sen yli puoleks vuodeks lainaan, mä soitin sillä tuolla pitkin Pohjanmaan tanssilavoja, äärettömän hienolla soittimella. Ja jätin sinne väliajalla vaan nojaamaan jonnekin, kun mentiin kahville. Silloin se maksoi erittäin vähän, nyt sen hinta on varmaan satoja tuhansia dollareita.

Sitten Albert himoitsi sitä kitaraa Hurriganesin aikana hirveästi. Semmoinen vehje. Albert yritti monta kertaa ostaa sitä Hurriganesien kulta-aikana, kun sillä oli fyrkkaa. Kun se tuli joltain keikoilta, niin se tuli kirjakauppiaalle levittään kauheita summia, 40 tonnia, siis hirvee määrä rahaa siihen aikaan, että ”lähteekö?” Löffe tuumas vaan, että ei lähde, ei lähde, pitää sen.


Sitten kävi kuitenkin niin, että Löffe antoi sen Albertille lainaksi. Se oli sillä varmaan monta kuukautta Royals-aikana levytystä varten. Albert muistaakseni antoi jonkun standardi pelti-Dobron sen kitaran pantiksi. Ja jossain vaiheessa Abe puhu myös, että hän olisi antanut viisi omaa kitaraa, Löffe saisi valita, jos olisi saanut sen Les Paulin. Mutta ei vaan sit lähtenyt.


Me ajateltiin sit, että jos se olis Albertille mennyt, niin jossain vaiheessa se olis mennyt sen velkojen panttina, eikä enää tiedettäisi missä se on. Nyt on vielä tässä maassa ja tiedossa ja hirveän arvokas. Se on kuuluisa ”kirjakauppiaan Les Paul”, se on käsite."


Lisäyksenä Jakoilan tarinaan voisi mainita, että Albertin lainaama Les Paul ei tullut Löffelle takaisin sovittuna aikana ja hän alkoi hieman huolestua kitaran kohtalosta. Löffe  kertoi Jakoilalle huolensa ja Antero otti yhteyttä Remuun. Ei siinä mennyt kuin viikko, kun kitara tuli Löffelle takaisin. Samassa kondiksessa kun se oli lähtenyt.

Ei kommentteja: