perjantai 27. elokuuta 2010

Kuvien pitkä matka

Tuolla otsikolla aloitti Jukka Hauru arviointinsa Hesarissa kesällä 1982 valokuvaaja Kari Riipisen valokuvanäyttelystä. Ajankuvaa sekin näyttely, popkulttuuri haki uusia muotoja ja synnytti monenlaisia kokeiluja – enemmän ja vähemmän onnistuneita. Tässä multivisiossa olivat kyseessä näyttelyn avajaiset ja esiintymässä mm. Edward Vesala, Ulla Mirsch, Arto Melleri, Dave Lindholm, Albert Järvinen ja Elisa Korjus – tuttuja nimiä Järvisen uraa seuranneille. Esimerkiksi tanssija Ulla Mirsch oli mukana samana syksynä järjestetyssä erikoisessa tapahtumassa Viidakkoilta (pe 17.9.1982), jossa Järvinen soitti yhdessä seitsemän rumpalin kanssa ja kokonaisuuteen kuului myös tanssiosuus.


Riipisen näyttelyn nimi oli From Pages To News Of The World. Riipinen ei kirjassaan Interview mainitse Järvistä, mutta näyttelyn ja avajaiset hyvinkin. Näyttely tarkoitti kuvia USAn ja Kauko-Idän matkoilta Pelle Miljoonan kanssa. Haurun mukaan ”Multivisioksi kutsuttiin 1600:n diakuvan esittämistä nauhamusiikin säestyksellä. Esitys oli hyvin pitkä ja keskeytettiin vain Mirschin ja Vesalan yhteisimprovisoinnin tuokioksi. Aivan lopussa tuli elävää musiikkia.”

Elävään musiikkiin kuului Bluesoundsin ja Elisa Korjuksen esittämän biisin Take Me For Awhile ohella Järvisenkin setti: ”Kuvituksien jotenkin loputtua vetäisi Albert Järvinen Maijasen ja [Affe] Forsmanin kanssa hitaan ja nopean kolmisointuisen: kukaan muu ei saa Suomessa Telecasteria soimaan niin kuin Järvinen.”

Jamibändin koostumus oli kuin muistumaa seitsemän vuoden taakse, jolloin Rock’n’ Roll Bandin hajotessa ja Royalsin syntyessä yksi veikkaus uudeksi kokoonpanoksi oli juuri Järvinen-Maijanen-Forsman.

Ei kommentteja: