maanantai 8. maaliskuuta 2010

Biisin tunnistusta

Tässä kirjaprojektin aikana on käsiin tullut kaikenlaisia vanhoja c-kasetteja, joiden sisältö tavalla tai toisella liittyy Järviseen. Yleensä kappaleita ei ole juurikaan kannessa kerrottu, joten välillä on joutunut ihan tosissaan selvittämään, mitä nauhalla oikein on. Tässä yksi esimerkki.

Albertin Braindamage-soololevyn alkuvaiheessa Uuge Kojola ja Antero Jakoila keräsivät Järvisen ohella kappaleita, jotka voisivat sopia levylle. Näistä koostettuja kasetteja Abe ja Jakoila kävivät sitten läpi kitarat käsissä. Yhdessä kasetissa oli country-henkinen nopea kitarapikkailubiisi, jonka päällä kaverit jutustelevat, eli kappale tulee levyltä tai toiselta mankalta ja ideoita äänitetään samalla kasettinauhurille.

Biisi on sinänsä hyvä, mutta ei olisi herättänyt suurempaa huomiota, jollei vastaavan kappaleen pohjia olisi löytynyt Braindamage-studiosessioiden nauhoista. Niissä se oli merkitty paljon puhuvasti nimellä ”Country”. Siis mistä kappaleesta oikein on kysymys? Meillä se kulki alussa nimellä ”Musta Rudolf”, alkumelodia kulkee vähän samaan malliin. No, kysymällä tämä selviää, kun kerran Jakoila nauhalla juttelee biisin soidessa taustalla ja on ollut myös studiossa mukana. Antero ei kuitenkaan tehnyt tätä helpommaksi, ”en mä tollasta biisiä ole kuullutkaan”. 20 vuodessa Jakoilan korvien läpi on kulkenut sen verran monta kipaletta, ettei voi miestä syyttää.

Koska kyseessä oli pätevää pikkailua ja sen puolen taitaja oli yksi Järvisen suosikeista, Albert Lee, oli perusteltua olettaa, että Leehän se siinä soittaa. Ei kun kuuntelemaan koko tuotanto läpi, onneksi Amazonin saitilta löytyy paljon niitä mallipätkiä. Mutta tätä ei löydy. Periksi ei kuitenkaan anneta. Laitoin nauhan Yleen Josper Knutakselle, jota olin jututtanut pariin kertaan kirjaan liittyen. Hän lupasi kierrättää nauhaa alan asiantuntijoilla. Teppo Nättilä, Jake Nyman ja muut hurjat kuuntelivat biisiä, mutta kenelläkään ei lamppu syttynyt. Nyt alkoi jo usko mennä.

Päätin vielä kerran kuunnella nauhasta tekemäni mp3-leikkeen tietokoneella uutta Amazon-kierrosta varten. Rahiseva esitys, jonka päällä kuuluu Järvisen ja Jakoilan keskustelua pyörähtää käyntiin. Puolessa välissä Media Playerin vasempaan alakulmaan tulee joku levykannen kuva, varmaan joku mainos. Seuraavaksi siinä lukee säveltäjä: Martin Christian. Sitten teksti ”Free Little Bird”. Nyt alkaa jo kylmät väreet kulkea selkäpiitä pitkin. Ei kai noi jutut liity jotenkin tähän kappaleeseen? Ja lopuksi: ”Merle Travis & Joe Mephis”. Voiko olla?? Amazon käyntiin ja hakusanat kehiin: Country Guitar Giants ja levyn eka biisi ”Free Little Bird”! Sama styge!! Kuinka alas voi leuka tipahtaa? Joku suurempi voima (tai Microsoft) päätti auttaa minua ja kertoa ohimennen, mistä on kyse! Varmaankin kappaleessa oli jossain kohtaa kohinaton ja pulinaton kohta, josta joku viisas tietokanta bongasi biisin. Sillä hetkellä oli tosi outo fiilis, tuntui että sormet oli pelissä jollain muulla taholla kuin tietotekniikalla.

Varsinkin kun en sen jälkeen saanut Media Playeria enää tekemään tunnistusta uudelleen…

Ei kommentteja: