lauantai 13. helmikuuta 2010

Kirja tulossa syksyllä 2010

Niille mahdollisille, jotka eivät tunne taustaa…

Kitaristi Pekka ”Albert” Järvinen oli ensimmäinen suomalainen rock-tähti - hyvin monipuolinen ja osin ristiriitainenkin henkilö. Tähteys oli hänen rakentamansa ulospäin näkyvä suojakuori, jolla oli myös negatiiviset puolensa. Suuri yleisö tuntee hänet Hurriganes-yhtyeen legendaarisimman kokoonpanon yhtenä jäsenenä 1970-luvun alkuvuosilta. Tätä aikaa ennen hän oli ehtinyt jo hankkia runsaasti mainetta Helsingin klubien vapaamuotoisissa jameissa ja liki kymmenessä vakiomuotoisemmassa kokoonpanossa, kuten esimerkiksi Poisonissa ja Kalevalassa.

Vaikka Hurriganes-yhtyeen alkupuolen tuotanto on Järvisen uralla toki tärkeä, hän teki sen jälkeen mittavan työn muun muassa loistavassa Royals-yhtyeessä Paavo Maijasen ja Ippe Kätkän rinnalla – Mikko Rintasta unohtamatta. Kovaa jälkeä syntyi myös yhdessä Dave Lindholmin kanssa yhtyeessä Pen Lee. Uransa alkupuolella Albert oli paljon yhteistyössä Wigwamin ja Tasavallan Presidentin jäsenten kanssa. Hän kuului myös Sleepy Sleepers -miehistöön sen kansainvälistymisen keskeisinä alkuvuosina 1981-1982. Oma Quips-yhtye ei noussut suosioon ja Järvinen vetäytyi joksikin aikaa isänsä jälkiä seuraten talonmiehen tehtäviin 1980-luvun puolivälissä tehdäkseen hienon paluun Braindamage -albumillaan 1988. Hiljaisinakin vuosinaan Järvinen osallistui musiikkielämään eri tavoin, esimerkiksi M.A.Nummisen Underground Rock Orchestran vakiokitaristina vuodesta 1982 kuolemaansa saakka 1991.

Pekka Järvisen panos oli ratkaiseva Hurriganesin noustessa Suomen ja suomalaisen rock-musiikin keulakuvaksi 1970-luvun alussa. Hurriganes oli tienraivaaja monilla eri tavoilla – suomalaisen rock-musiikin esiinmarssissa, artistien arvostuksen nostamisessa esiintymispaikoilla, Love Records –yhtiön tukipilarina, sponsorisopimusten solmijana... Järvisen lahjakkuus, ylivoimainen virtuositeetti kitaristina ja muusikkotovereiden arvostus oli keskeistä Hurriganes-yhtyeen suosion nousussa.

Järvinen oli monilla tavoin taiteellisesti lahjakas. Muusikonuran lisäksi hän oli taitava maalari ja piirtäjä, vaikkakin osallistui vain yhteen taidenäyttelyyn elämänsä aikana. Tämän ohella hän toimi pitkään räätälinä ja nahkatöiden tekijänä vaatettaen yksilöllisillä töillään 1970-1980-luvun aikana monia suomalaisia muusikoita.

Järvinen oli monisärmäinen persoona. Monet muistelevat häntä hiljaisena omiin oloihinsa vetäytyvänä henkilönä ja tunneihmisenä, toiset taas sanavalmiina ja pisteliäänä humoristina. Musiikkiin, soittimiin ja vaatteiden tekoon paneutuessaan hän oli äärimmäisen pedantti, pitkäjänteinen ja huolellinen ja jossain muissa suhteissa täysin holtiton.

Tästä kaikesta ja paljon muusta kertova kirja julkaistaan syksyllä 2010, kun Pekka Järvisen syntymästä tulee kuluneeksi 60 vuotta. Julkaisija on WSOY:n kuuluva Johnny Kniga Oy.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Milloin kirja valmistuu?
lykkyä kirjan tekemiseen,
uskon että teet kirjasta hienon!
Pave Maijanen tietää vissiin Albert Järvisestä aika paljon, sitä kannnattaa haastatella.

Anonyymi kirjoitti...

oliko albert järvisellä jotain kontakteja Nick Loween Joka vaikutti Ukon taustalla aikoinaan