perjantai 1. lokakuuta 2010

Hurriganes Vietnam-tukikonsertissa

Netissä ja muuallakin liikkui tieto siitä, että Albert Järvinen soitti Super Blues Bandin kanssa ensimmäisessä Järvenpään puistobluesissa 1978. Tämä tieto vaati varmistuksen, joten otin yhteyttä bändin kitaristi-laulajaan Rauno Selamaahan. Rauno kertoi tarinan oikean laidan (koko stoori kirjassa) ja sanoi, että häneltä voisi löytyä jotain kuvia. Ja hienoja kuvia sieltä tulikin. Yksi niistä oli erityisen mielenkiintoinen, Hurriganes kuorma-auton lavalla ja edessä jotain Vietnamia tukevia julisteita. En tiennyt, että Hurriganes olisi ollut näin kantaaottava heti uransa alkumetreillä, joten selvitykseen meni tämäkin. Koska Selamaa ei muistanut yksityiskohtia, laitoin kyselyn Suomi-Vietnam –seuran sihteerille. Muistaakseni vastaus tuli aina Hanoista asti, onneksi selvällä suomen kielellä. Siinä todettiin, että asia on sen verran vanha, että se vaatii selvittelyä ja kysely luvattiin lähettää eteenpäin. Näin kävikin ja jonkin ajan kuluttua yhteyttä otti henkilö, joka teki väitöskirjaa Suomen suhteesta Vietnamin sotaan. Häneltä tulikin runsaasti tietoa, tässä lainaus postista:


Konsertti pidettiin 4.7.1972 (USA:n kansallispäivä). Kello 17 oli kokoontuminen mielenosoitukseen Senaatintorilla ja sieltä marssittiin Kaisaniemen puistoon. Puistossa oli kello 18 joukkokokous (Kaisaniemen urheilukentällä). Siinä puhuivat mm. Harry Vainio Metalliliitosta, Aarno Aitamurto Rakennustyöläisten liitosta ja FNL:n edustaja Tran Van Hue. Kello 19 puistossa alkoi solidaarisuuskonsertti, jossa esiintyivät mm. Kristiina Halkola, Vesa Mäkelä, Susanna Repo, Meripioneerit ja Remu & Hurriganes. Ohjelmassa oli mm. uusia Vietnam-lauluja.

En tiedä saiko bändi keikasta rahaa, käsittääkseni ei, koska järjestäjän Suomi-Vietnam-seuran kassa oli tyhjä. Remulta pitäisi kysyä miksi tulivat. Muistelen kuitenkin itse, että silloin tuntemattomalla bändillä oli joku yhteys rauhanliikkeeseen, toisin sanoen joku tuttu, joka järjesti bändille tämänkin keikan.

Ei kommentteja: