sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Yksinäinen Järvinen

Järvinen tunsi itsensä yksinäiseksi ihmiseksi – asia, joka joskus haastatteluissa lausuttuna jopa loukkasi toisin ajattelevia läheisiä. Joka tapauksessa hän pohti yksinäisyyden muurinsa takana tätä tunnettaan kirjoituksin ja sitaatein. Yksi kuvaava esimerkki on nähtävillä Pekka ”Moses” Soinin ottamassa valokuvassa/postikortissa 1980-luvun alkupuolelta Järvisen työhuoneen seinästä.

Siihen on ikuistettu Royals-kortin, Make Lievosen valokuvan, Ms-Audiotronin mainoksen ja tien minkä sälän seassa Järvisen käsialalla kopioitu lainaus amerikkalaisen kirjailijan Vance Bourjailyn tekstistä seuraavaan tapaan:

JULKINEN elämä tuo aina mukanaan yksinäisyyden. Kun julkinen henkilö on saavuttanut tietyn tason, hän ei enää voi luoda uusia ystävyyssuhteita sanan täydessä merkityksessä, paitsi omalla tasollaan ja silloinkin vain jos molemmat päättävät olla nousematta seuraavalle tasolle.

Uusi tuttavuus jää parhaimmillaankin – ellei sitten tapahdu kiintymyksen ihmettä – vaaksan päähän ystävästä; hän on arvostettu ja hyödyllinen liehittelijä, ehkä hovinarri; parhaassa tapauksessa luotettu neuvonantaja ja uskottu, jonka rohkeus palkitaan toveruudella tai tuttavuuden irtisanomisella riippuen siitä, kuinka asiat sujuvat.

Mutta vanhan ystävän parissa – ystävän joka on peräisin uran nousua edeltäneeltä ajalta – julkisuuden henkilön ei tarvitse olla varuillaan.

Vance Bourjaily

Ei kommentteja: